top of page

Вуса v.s. Борода на українських гривнях

Час від часу на українських гривнях змінюється не тільки їх розмір, захисні елементи та стилістичні особливості, а й зовнішність історичних постатей на них. Серед них найбільш дискутивною залишається зображення київських князів - Володимира Великого та Ярослава Мудрого.


2-го вересня 2020 року ця тема була знову піднята міністром Кабінету Міністрів Олегом Немчіновим. "Я хочу попросити голову Національного банку збрити бороду Володимиру Великому і Ярославу Мудрому і повернути нам наших князів у такому вигляді, в якому вони були на оригінальних, найкращих гривнях", - було зазначено міністром.


Отже, що поклало початок у протистоянні бороди та вус на зображенні київських князів? Фактично, це питання тягнеться з часів Російської імперії. Цілком ймовірно, що у творенні шовіністичної політики київські князі зображалися подібними до великих московських князів і царів, тим самим підкреслюючи історичну тяглість від Русі до Російської імперії. Таку ж "моду" у подальшому було перейнято і в радянські часи.

Пам'ятник Володимиру Святому у Києві

Фреска із зображенням рівноапостольного князя із Володимирського собору в Києві

Мозаїка із зображенням князів Святослава, Володимира Великого та Ярослава Мудрого зі станції метро "Золоті ворота" у Києві

Реконструкція зовнішності Ярослава Мудрого Герасимовим


Ймовірно, що на перших гривнях ми могли б побачити так само бородатих князів, якби не втручання історика Михайла Юліановича Брайчевського. Коли лауреат Шевченківської премії Василь Лопата вже мав готові ескізи, до його майстерні увійшов Брайчевський. За словами самого ж художника, Брайчевський навідріз був проти бородатих руських князів і пригрозив, що у випадку якщо Володимир Великий буде на гривнях мати бороду, то історик повіситься.


Твердження Брайчевського були не безпідставні. Ще на часи Володимира Великого та Ярослава Мудрого на наших землях залишався значний варязький вплив (не забуваємо, що і самі Рюриковичі мали варяжську кров у венах). І на той час для них було популярно саме носити вуса, тож не дивина що Володимир і Ярослав використовували саме таку "варяжську" моду. Підтвердженням цього є златники та срібники Володимира, де окрім вусів на обличчі князь перейняв і часточку Візантії - зобразив себе, подібно до цісаря, у короні, з хрестом та корзні.


Сама ж "бородата" мода прийшла на територію Руської держави вже у ХІІ ст. з Візантії.

Златник Володимира Великого


Завдяки цьому зображення Володимира Великого та Ярослава Мудрого на перших гривнях вийшли близькі до історичних реалій.

Однак у 2005-ому році дизайн було змінено, а захисник правдивого зображення князів Михайло Брайчевський на той час уже відійшов. Із Володимира Великого "зняли" цісарську корону, натомість поклали на голову хутряну шапку (подібну до "шапки Мономаха") й домалювали бороду. Ярослава Мудрого ж зобразили за подобою реконструкції Герасимова. Не виключено, що така зміна відбулася під впливом і на догоду Москві.

На сьогодні ж, попри сучасне "переродження" цих номіналів гривні з банкнот у монети, зображення князів залишаються як і ті, що були створені в 2005 році.


Текст підготував: Антон Столяров

bottom of page