top of page

Битва під Оршею - структура картини

Зовсім нещодавно ми запитали вас: "Хто ж це такий по праву сторону картини чи то сурмить у ріг, а чи співає пісню?". І хоч відповідь ви уже знаєте, варто зауважити, що музиканти не є чимось надзвичайним на війні. Пригадайте скільки фільмів ви бачили, де бойові дії супроводжувалися музикою?! Ось і відповідь.


Сьогодні картину можна розглянути у галереї Національного музею, що у Варшаві. Вона ілюструє перемогу литовсько (руське в тому числі) -польського війська 8 вересня 1514 року над московським. До речі, окремі науковці схильні вважати, що картина неповна і за річкою з правого боку картина мала продовження та з певних причин була обрізана.

На зображеному фрагменті не менше, ніж три музики грають на трубі. А якщо бути трішки уважнішим, то зліва від коня, у золотистому одязі та темному береті палички тримає барабанщик. Окремі вояки у обладунках після переправи річкою слухають гру.


Серед незвичних осіб на картині можна ще помітити зображення чоловіка, що сидить на пеньку. Деякі історики припускають, що це автопортрет художника. Принаймні, одягнений він на такий манер. Авторство картини приписують Юргену Бро Молодшому (згідно А.Шульца), який помер у 1547 році. А значить, написав він цю баталію у проміжку часу між 1514 та 1547 роками.

На полотні зображено аж три портрети князя Костянтина Острозького, який очолював литовсько-польське військо.

У правому кутку до переправи вперше:

Другого разу - К.Острозький віддає наказ стріляти.

Третього - наказує переслідувати вороже військо. Упізнати князя нескладно: той же одяг, кінь і збруя, поряд радники. Уславлення Костянтина Острозького та його військової майстерності яскраво простежується на картині. Ці епізоди відображують також хід битви.

У своїй короткій довідці ми звернемо вашу увагу ще на один важливий момент. Це переправа гармати чере дерев'яний міст, споруджений, ймовірно, заради цієї цілі.

Помітно, що міст стоїть на бочках, а його тягнуть сім солдатів. Така конструкція свідчить про надзвичайний крок литовсько-польського війська, адже частина переправляє зброю, інша - на коні рухалася по воді, а потім обсихала на суші. До речі, той, хто віддає команди 7 солдатам, також одягнений на німецький манер. У правому кутку зображена вежа - чи не нова Башта із Острога?


Ми розповіли вам лише про окремі елементи цієї картини, що, на нашу думку, відображають не лише бойові дії, а й деякі фрагменти із історії одягу, спорядження, протоколу проведення військових кампаній. Детальнішої уваги потребують військове спорядження та зброя, що коли-небудь буде описана нашими випускниками кафедри!

Тому поки що, прикріплюємо повну картину, щоб ви розглянули надзвичайне історичне джерело - картину Битва під Оршею!


Якщо ви бажаєте знати більше про історичні події цього періоду, досліджувати військове спорядження чи військову історію, навчитися читати картини - запрошуємо на кафедру Давня та Нова історія України. На лекціях Василя Ульяновського та семінарах Андрія Чуткого наші студенти здобувають знання з вище зазначених напрямків!


Підготувала до публікації: М.Тарасюк

bottom of page